Als christen in een islamitisch land leven

Geplaatst op: 4 maart 2020

De Kopten in Egypte: mensen van staal?

Thema-avond Noorderlicht 2 april 2020 in Assen

Vijf jaar geleden, in februari 2015, werden 21 Koptische christenen door ISIS op het strand van Libië onthoofd. Jos Strengholt woonde toen in Egypte en maakte daar de Arabische Lente mee. Hij zag hoe christenen in het Midden-Oosten en Kopten in Egypte het steeds moeilijker kregen. In de media horen we daar regelmatig over.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw was Jos Strengholt journalist in het Midden-Oosten. Daarna studeerde hij theologie en werd priester in de Anglicaanse kerk in Caïro. In totaal woonde en werkte hij bijna 30 jaar in Egypte. In die periode bouwde hij nauwe relaties op met de Koptisch Orthodoxe Kerk.

Sinds een paar jaar woont hij weer in Nederland, maar gaat elke maand een aantal dagen terug naar Egypte, omdat hij in opdracht van de Koptisch Orthodoxe Kerk als algemeen directeur bezig is met het opzetten een theologische opleiding in Anafora (100 km. ten noordwesten van Caïro).

Jos Strengholt raakte onder de indruk van de kracht van de koptische christenen in Egyte. Hoe komt het dat ze nog steeds sterk aanwezig zijn in Egypte, ondanks de druk waaronder ze leven? Wat geeft de Kopten de stalen ruggengraat dat ze bereid zijn voor hun geloof te sterven, zoals die 21 martelaren op het strand van Libië? Wat kunnen wij van ze leren?

Op donderdag 2 april komt Jos Strengholt hierover in Assen een lezing geven.

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres. Voor deelname aan de avond wordt een bijdrage van € 5,00 per persoon gevraagd. Na opgave ontvangt u via de mail Van theologie en toverbal – gedachten over de Arabische wereld. Jos Strengholt schreef dit boek (114 blz.) in 2018.

 

Informatie voor belangstellenden:

 

Wie:       Dr. J.M. (Jos) Strengholt – anglicaans priester in Egypte

over ‘Als christen in een islamitisch land leven’

Waar:    GKV ‘Het Noorderlicht’, Scharmbarg 37, 9407 EA Assen

Datum: donderdag 2 april 2020

Tijd:       19.45-21.45 uur met pauze (zaal open vanaf 19:15 uur)

Entree: € 5,00 per persoon (incl. koffie/thee + gratis digitaal boek)

Opgave: Thema-avond-Noorderlicht@gkvassenpeelo.nl

Info:      ds. Ernst Leeftink – 0592-345954