ARPEGGIO – A Festival of Lessons and Carols – 18 december Adventskerk

Geplaatst op: 11 december 2022

Op zondag 18 december om 16:00 uur in de Adventskerk, brengt Arpeggio met gastdirigent Elzemien Brouwer  A Festival of Lessons and Carols in de Adventskerk in Assen. Vorig jaar werd het optreden op het allerlaatste moment geannuleerd vanwege corona, nu kan het dan toch doorgaan omdat Choral Voices uit Groningen helaas moest afzeggen.

A Festival of Lessons and Carols

Het Festival of Lessons and Carols is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de erediensten rond kerst. Maar tot laat in de 19e eeuw werden Carols als te wereldlijk beschouwd voor de kerkdienst en werden ze alleen maar gezongen door mensen die langs huizen gingen. Maar dankzij hun groeiende populariteit werden de Carols steeds vaker in de kerkelijke koor- en samenzang opgenomen. Een Engelse bisschop, Edward White Benson, probeerde vervolgens via negen eenvoudige lessen in de vorm van bijbellezingen en 9 Carols de mensen in kersttijd de kroeg uit en de kerk in te krijgen. En zo werd anno 1880 in het Engelse Truro een mooie traditie geboren.

Liturgie

Ook de vesper van 18 december zal bestaan uit 9 Lezingen en Carols, met Martien de Pauw en Machteld Koning als liturgen en Wietse Meinardi als organist. Onder de Carols zijn bekende ‘meezingers’ als “Er is een roos ontloken” en “Hark! The herald angels sing”. Daarnaast brengt het koor “O Nata Lux, O Licht geboren uit Licht”, en “A Hymn to the Virgin”, waarbij koor twee de echo zal zijn van koor één. Van Sweelinck horen we een licht en dansend stuk: “Hodie Christus Natus Est”: heden is Christus geboren. Bijzonder is dat de componiste van een ander lied, “A solis ortus cardine”,Geke Bruining- Visser uit Leeuwarden, ook dit jaar weer persoonlijk naar Assen kwam om het koor te helpen bij het instuderen van deze carol!

Van harte welkom bij dit feest van lezen en zingen in de Adventskerk.

Omdat Musica niet helemaal Pro Deo kan zijn, in de zin van kosteloos, stellen we uw royale financiële bijdragen in de uitgangscollecte bijzonder op prijs. U kunt ook geven via de QR code in het boekje, het collecte-item in de Scipio app en via rekeningnummer NL 44 RABO 0373 7156 25 t.n.v. Wijkgemeente Vredenoord onder vermelding van Musica Pro Deo. Bij voorbaat hartelijk dank daarvoor.