ARPEGGIO – A Festival of Lessons and Carols – 10 december Het Lichtpunt

Geplaatst op: 10 december 2022

Op zaterdag 10 december om 20:00 uur, in het Lichtpunt, brengt Arpeggio met gastdirigent Elzemien Brouwer A Festival of Lessons and Carols in het Lichtpunt in Assen. Vorig jaar werd het optreden op het allerlaatste moment geannuleerd vanwege corona, nu kan het dan toch doorgaan omdat Choral Voices uit Groningen helaas moest afzeggen.

A Festival of Lessons and Carols

Het Festival of Lessons and Carols is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de erediensten rond kerst. Maar tot laat in de 19e eeuw werden Carols als te wereldlijk beschouwd voor de kerkdienst en werden ze alleen maar gezongen door mensen die langs huizen gingen. Maar dankzij hun groeiende populariteit werden de Carols steeds vaker in de kerkelijke koor- en samenzang opgenomen. Een Engelse bisschop, Edward White Benson, probeerde vervolgens via negen eenvoudige lessen in de vorm van bijbellezingen en 9 Carols de mensen in kersttijd de kroeg uit en de kerk in te krijgen. En zo werd anno 1880 in het Engelse Truro een mooie traditie geboren.

Liturgie

Ook de vesper van 10 december zal bestaan uit 9 Lezingen en Carols, met Martien de Pauw en Machteld Koning als liturgen en Wietse Meinardi als organist. Onder de Carols zijn bekende ‘meezingers’ als “Er is een roos ontloken” en “Hark! The herald angels sing”. Daarnaast brengt het koor “O Nata Lux, O Licht geboren uit Licht”, en “A Hymn to the Virgin”, waarbij koor twee de echo zal zijn van koor één. Van Sweelinck horen we een licht en dansend stuk: “Hodie Christus Natus Est”: heden is Christus geboren. Bijzonder is dat de componiste van een ander lied, “A solis ortus cardine”,Geke Bruining- Visser uit Leeuwarden, ook dit jaar weer persoonlijk naar Assen kwam om het koor te helpen bij het instuderen van deze carol!

Van harte welkom bij dit feest van lezen en zingen in het Lichtpunt. Op 18 december zal er opnieuw gespeeld worden, dan in de Adventskerk.