Bragi zingt “Jesu, meine Freude”

Geplaatst op: 16 oktober 2021

A-capellakoor Bragi zingt in de Adventskerk “Jesu, meine Freude”

Op zondag 24 oktober om 16:00 uur klinkt er voor het eerst sinds anderhalf jaar weer koorzang in Musica pro Deo.

Het a-capellakoor is de jongste geleding van Bragi – studentenkoor en -orkest uit Groningen en bestaat sinds 1968. Op dit moment zingen om en nabij de twintig jonge student in het koor, dat sinds 1980 onder leiding van Rein de Vries. Zoals de naam van het koor al zegt, er wordt alleen a-capella gezongen, dus zonder begeleiding van andere instrumenten.

In de vesper van zondag 24 oktober staat het prachtige motet Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach centraal. Dit motet bestaat uit elf delen. Bach heeft het motet gebouwd op zes coupletten van het in de tijd van Bach populaire koraal Jesu, meine Freude en wisselt deze af met vijf teksten uit de Romeinenbrief: de even nummers van het motet behandelen de bijbeltekst, de oneven delen zijn van het koraal afgeleid. De koorfuga Ihr aber seid nicht fleischlich, sondern geistlich vormt de kern van het werk. Het bekende Gute Nacht is een prachtig verstild deel waarin de koraalmelodie door de alten wordt gezongen.

Naast dit werk van Bach horen we in deze vesper muziek van Mendelssohn, een groot bewonderaar van Bach. Meteen aan het begin van de vesper horen we het dubbelkorige Warum toben die Heiden (psalm 2) van 1843. Alle vormen van tekstuitdrukking die werden geïntroduceerd door de meesters van de barok en de renaissance zijn terug te vinden in dit werk: karakteristieke ritmes, antifonale koorzettingen, een glorieus tutti op de woorden Du bist mein Sohn,, een ingenieuze vierdelige canon in de korte Gloria-finale van het Ehre sei dem Vater.
Het tweede werk, het motet Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren, is een a capella werk dat Mendelssohn componeerde aan het eind van zijn leven in 1847. Het is gebaseerd op een Bijbelse tekst, de lofzang van Simeon die deze zingt als hij de pasgeboren Jezus ziet.

De gebeden in deze vesper worden zingend afgesloten met het laatste werk dat de Franse componist Maurice Duruflé het Notre Père voor vierstemmig koor.

De vesper, die geleid wordt door Kees Richters, wordt omlijst door twee orgelwerken van Johann
Sebastian Bach. Organist Wietse Meinardi speelt de koraalbewerkingen Herr Jesu Christ, dich zu uns wend (BWV 655) en Jesu, meine Freude (BWV 610). Wietse begeleidt in deze dienst ook de samenzang.

De vesper begint om 16.00 in de Adventskerk. We heten u graag van harte welkom!
Vanwege corona bent u in deze dienst welkom met coronacheck (Qr-code of papieren bewijs).
De vesper is ook te volgen via de kerkomproep (alleen geluid).

Omdat Musica niet helemaal Pro Deo kan zijn, in de zin van kosteloos, zouden we uw royale financiële bijdragen in de uitgangscollecte bijzonder op prijs stellen. U kunt ook geven via het collecte-item in de Scipio app en via rekeningnummer : NL 44 RABO 0373 7156 25 ten name van Wijkgemeente Vredenoord o.v.v. Musica Pro Deo.
Bij voorbaat hartelijk dank daarvoor!

Werkgroep Musica Pro Deo