Cantatedienst Adventskerk – 24 september

Geplaatst op: 11 september 2023

Op zondag 24 september 2023 zullen koor en orkest van de Asser Bach Cantategroep o.l.v. Marion Bluthard Cantate BWV 138 “Warum betrübst du dich, mein Herz” ten gehore brengen.

Cantate 138 is geschreven in 1723 voor de 15e zondag na Trinitatis. De cantate verkent de thema’s geloof, hoop en vertrouwen in God. De evangelietekst voor deze zondag is Mattheüs 6: 24-34, een gedeelte uit de Bergrede, waarin Jezus gelovigen maant onbezorgd te leven en zich, zoals de vogels, geen zorgen te maken om de dingen van alledag, maar te vertrouwen op Gods voorzienigheid.

De cantate diept de tegenstelling uit tussen de angstige zorgen van mensen en het vertrouwen in God. Tijdens de cantate maken we een reis van twijfel en wanhoop naar vertrouwen.

De eerste drie delen hebben een originele opzet waarbij het koor en solisten elkaar afwisselen. De alt, sopraan en bas uiten hun ellende en hopeloosheid. Het koor valt steeds in en probeert hun te troosten met woorden van vertrouwen en het perspectief dat het aardse bestaan slechts tijdelijk is.

Dit heeft effect want na de eerste drie delen vindt er bij de solisten een omslag plaats van wanhoop naar vertrouwen. Ook de muziek slaat om van mineur naar majeur.
Eerst in een tenor recitatief waar hij zich realiseert dat God hem zal bijstaan:
en als hij vandaag niet helpt,
dan zal hij morgen wel helpen

Vervolgens is ook de bas om en hij zingt in de basaria, de enige aria van de cantate:
Op God vertrouw ik,
mijn geloof laat hem regeren.
Nu kunnen geen zorgen meer aan mij knagen,
nu kan ook geen armoede mij kwellen.
Op God vertrouw ik!
Ook midden in het grootste leed
blijft hij mijn Vader, mijn vreugde,
hij wil mij wonderlijk bewaren.

De alt sluit zich hier nog even bij aan in een kort recitatief van slechts 5 maten waarna een koraal de cantate afsluit. Met spectaculaire begeleiding zingt het koor over onwankelbaar vertrouwen in God.

Het koor brengt tevens een stuk van Mendelssohn. Herr, wir trau’n auf deine Güte is het derde deel uit zijn Drei geistliche Lieder, liederen voor alt solo, koor en orgel.

Voorganger is Ds Helene van NoordWietse Meinardi bespeelt het kistorgel en het hoofdorgel. Vocale solisten zijn: Jitze van der Land – bas, Twan van der Wolde – tenor, Christy Luth – sopraan/alt.
De toegang is gratis maar er is wel een uitgangscollectie die van harte wordt aanbevolen.

Adventskerk, zondag 24 september a.s., aanvang 16.00 uur.
U bent van harte welkom!