Christian Refugee Relief – Raisa Janssen

Geplaatst op: 12 september 2021

Afgelopen zomer heb ik (Raisa Janssen) 4 weken vrijwilligers werk gedaan, in het vluchtelingenkamp Mavrovouni (Moria 2)op Lesbos, voor CRR Christian Refugee Relief. Ik wil daar graag iets over delen.

In het vluchtelingkamp, werken we onder de naam EuroRelief. Het team van Eurorelief bestaat uit ongeveer 70 vrijwilligers van over de hele wereld. Iedere dag begonnen we om 8.00 uur ‘s morgens met samen zingen, een stuk uit de bijbel en gebed. Zo aan de dag beginnen in het kamp gaf veel energie wat we ook nodig hadden in het kamp. Na het gebed werden de regels elke ochtend opnieuw genoemd daarna mochten we eindelijk kiezen wat we wilden doen die dag. De keuze bestaat uit: shelter, data, distro, outreach, warehouse en infopoint. Ik ga in het kort uitleggen wat de termen inhouden:

 • Shelter: alles rondom het verhuizen van de POC (andere naam voor vluchtelingen) tenten.
  Data: registeren waar de POC, zodat bekent is voor onze organisatie en andere organisaties waar de
 • POC’s zich bevinden.
  Distro: afkorting voor distributie. Spullen uitdelen bv. kleding, dekens en hygiëne kits.
 • Outreach: dit houd eigenlijk in dat je langs gaat bij kinderen die extra aandacht moeten krijgen bij hun Engelse lessen.
 • Warehouse: hier worden alle spullen binnen gebracht en gesorteerd om later uit te kunnen delen.
 • Info-point: hier kunnen POC’s terecht met vragen of problemen, wij proberen deze zo goed mogelijk op te lossen.

Vaak waren we rond 16:00 klaar, dat klonk dan door de walkietalkie. Wij noemen dit ook wel shiftcall. Bij de shiftcall moest je terug naar Info-point (waar wij ook de dag beginnen) om je naam van het bord te halen, het was niet toegestaan om langer in het kamp te blijven.

Tijdens het werken in het kamp ben ik in contact gekomen met veel kinderen en families. Zij hebben mij ontzettend veel gastvrijheid laten zien en veel openheid in hun situatie. We hebben veel kunnen lachen met de families maar ook mee gehuild. Ik heb veel mogen leren van hun doorzettingsvermogen, heel bijzonder hoe hoopvol deze mensen blijven ondanks alles wat ze hebben mee gemaakt.

Veel families in het kamp komen uit Afghanistan, waar ze ook mensen hebben moeten achterlaten, ik wil daarom aan jullie vragen voor hun en hun families te bidden. In de maand die ik er was heb ik alle mensen in het kamp stuk voor stuk in mijn hartgesloten. Ik heb dan ook heel sterk het gevoel dat ik daar weer heen moet en ik ben dan ook van plan om (als ik de financiële middelen heb) eind september terug te gaan met dezelfde organisatie eerst voor 3 maand en later nog een keer voor 3 maand.

Groetjes Raisa Janssen

 

Wilt u het werk van Raisa Janssen ondersteunen? Dat kan, u kunt uw gift overmaken naar:

 • NL16 RABO 0310130786
 • Ger. Kerk Vrijgemaakt, tav CRR (ondersteuning Raisa Janssen)