Evensong met het Agricola Consort in de Adventskerk – 26 februari

Geplaatst op: 19 februari 2023

Op zondagmiddag 26 februari om 16:00 uur bent u van harte welkom in de Adventskerk.

Deze zondag is het Agricola Consort o.l.v. Jaap de Kok te gast in de kerkmuziekserie Musica pro Deo. Dit jong gemengde koor is in 2017 opgericht door de dirigent en legt zich toe op het uitvoeren van klassieke kerkmuziek en we hoorden ze al eerder in Assen. Het koor zingt met regelmaat in de Martinikerk in Groningen en verzorgt ook cantatediensten in Leeuwarden. Dirigent Jaap de Kok is ook geen onbekende meer in Assen: hij dirigeert ook het Asser Kamerkoor Arpeggio.

We horen het koor samen met organist Wietse Meinardi deze middag in een Evensong – een bijna geheel gezongen avondgebed. Wietse begeleidt zowel het koor als de samenzang en speelt ook enkele solowerken.

Machteld Koning is de liturg deze middag.

Een Evensong kent een aantal vaste onderdelen, waaronder altijd een Psalm. In de Engelse traditie wordt de psalm onberijmd gezongen. In de viering van deze middag klinkt Psalm 91 in de toonzetting van de Engelse componist Walford Davies.
Aan de woorden van psalm 91:11 is ook het thema van deze evensong ontleend: Zijn engelen geeft Hij opdracht over je te waken waar je ook gaat.

Het Magnificat (Lofzang van Maria) en een Nunc Dimittis (Lofzang van Simeon) zijn twee andere vaste onderdelen van de evensong. Deze werken worden altijd na de lezingen gezongen. In dit geval kunt u luisteren naar een toonzetting van Herbert Sumsion; één van de bekende Engelse kerkmusici uit de twintigste eeuw.

Zoals in alle vieringen van Musica pro Deo is er ook in deze Evensong ruimte voor samenzang en de slotzang van de evensong is het ingetogen avondgebed Save us o Lord while we are waking getoonzet door Edward Bairstow. De aanwezigen worden van harte uitgenodigd mee te zingen.

De toegang is vrij, er is een uitgangscollecte. U kunt ook geven via de Scipio app en de QR code die in de orde van dienst staat afgedrukt.
Deze collecte bevelen we graag van harte bij u aan – met uw gift helpt u mee Musica pro Deo in stand te houden.