Het onwaarschijnlijke verhaal van een boekrol die de Holocaust overleefde

Geplaatst op: 25 januari 2020

75 jaar bevrijding Auschwitz

Op 27 januari 1945 bevrijdt het Russische Rode leger het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz, enkele tientallen kilometers westelijk van Krakau. In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz voortaan als Holocaust Memorial Day herdacht zal worden. Deze herdenking wordt in Nederland door het Nederlands Auschwitz ComitéJaarlijks georganiseerd op de laatste zondag van januari, dit jaar 26 januari.Het onwaarschijnlijke verhaal van een boekrol die de Holocaust overleefdeIn de Kristallnacht, de nacht van 9-10 november 1938 werd de gehele Joodsebevolking van de stad Fürth weggevoerd en vermoord. De Joodse gemeenschap wistechter, voorafgaande aan deze ramp de Thorarollen de ‘redden’ door ze in eengrafkist te verbergen en ten grave te dragen. De synagoge werd totaal verwoest engeen van 2000 Joden in Fürth overleefde de Holocaust, echter deze rollen wel.Decennia later, bij de uitbreiding van de stad, werd de kist opgegraven en de inhoudverkocht. De 300 jaar oude rollen bleken goed geconserveerd en nog zeer bruikbaar.Een koper schonk één van deze oude Thorarollen aan de Bible Society in Israel(https://israeli.bible/).

Grote waarde

De Bible Society in Jeruzalem is een belangrijke steun voor de verkondiging van het evangelie van Jezus de gekomen messias. In de winkel in de Jaffastraat, nabij deOude Stad, is een breed assortiment aan toerusting en bijbeluitleg verkrijgbaar. En inde kleine expositie en bezinningsruimte kunnen bezoekers stilstaan bij het werk vanGod, voor en door het Joodse volk.

Als Joden onderweg naar de Oude Stad langs de BSI-vestiging komen, kan deeerbied voor deze rol hen in aanraking brengen met het evangelie van de HeerJezus, het heil uit hun eigen volk gekomen. Door de rol op aantrekkelijke wijzetoegankelijk te maken in het IBS-bezinningscentrum, kan hij de tongen los maken enhet gesprek bevorderen.

Wilt u helpen?

Voor christenen is het Oude Testament net zo belangrijk is als het Nieuwe. VeelJoden weten dat niet. Helaas is ook de vervulling van de Thora door de Messias voorvelen nog onbekend. De GKV organisatie Yachad is op zoek naar een waardigeplaats voor deze historische rol…Yachad heeft toegezegd de benodigde € 9000,-daarvoor bij elkaar te sparen en zo de rol een ereplaats te bezorgen. Dit waardevollegeschenk krijgt daarmee een bijzondere kast, en kan de tongen los maken.
Wilt u ook uw steentje bijdragen? Op NL34 RABO 0348 9996 23 t.n.v. Yachad te Ommen o.v.v. “boekrol project” kunt u een bijdrage overmaken.
Als U via onze nieuwsbrief op de hoogte wilt blijven van de Yachad activiteiten, kunt u de nieuwsbrief aanvragen via: info@yachad.nl

Jan-Henk Soepenberg (voorzitter Yachad)