Orgelconcert Adventskerk Assen 22 augustus

Geplaatst op: 19 augustus 2021

Het is inmiddels een traditie geworden: de vierde zondag van augustus geeft Wietse Meinardi een orgelconcert in de Adventskerk. Deze concerten mogen zich jaarlijks verheugen in veel bezoekers.

Op zondag 22 augustus, 16:00 uur, geeft Wietse opnieuw een concert met als thema

400 jaar orgelmuziek – tussen traditie en vernieuwing.

Het is dit jaar Sweelinck-jaar: 400 jaar geleden is de beroemdste Nederlandse componist overleden. Op veel orgelconcerten klinkt dit jaar daarom muziek van zijn hand. Sweelinck was een invloedrijk musicus die veel componisten na hem geïnspireerd heeft.
Op zijn eerste soloconcert in 1986 in de Maranathakerk in Assen speelde Wietse onder andere een werk van Sweelinck dat hij daarna nooit weer gespeeld heeft. Hij zal nu een deel van dat programma opnieuw spelen: een feestelijk Praeludium van Bruhns, variaties over Psalm 116 van Sweelinck en enkele werken van Bach.
Wietse studeerde in die tijd aan het Conservatorium in Groningen. Hij schreef toen voor zijn opleiding zelf ook diverse stukken die hij niet eerder uitgevoerd heeft. Een selectie daarvan speelt hij in dit concert: enkele liedbewerkingen in een barokke stijl en een Choral in laat-romantische stijl.
Zijn leraar daarbij was destijds Johan Beeftink. Die wordt dit jaar 80 jaar. Van hem speelt Wietse daarom enkele recent uitgegeven welluidende korte werken.
Een andere belangrijke inspirator van toen was componist en collega Jeljer Vlieg, die dit jaar 70 jaar is geworden. Wietse speelt ter gelegenheid van dit jubileum de première van zijn Passacaglia over Psalm 121. Wellicht wordt het programma nog aangevuld met andere werken.
Kortom, een boeiend en afwisselend programma met veel verschillende stijlen. Het mooie Van  Vulpen-orgel gaat in al zijn facetten klinken. Wietse zal tijdens het concert een toelichting geven.

Momenteel is er in de Adventskerk ook een prachtige expositie te bewonderen met schilderijen van de Eelder kunstenaar Peter Tholen. Hij schilderde op fraaie wijze orgels in een soms onverwachte setting. Deze schilderijen kunnen rond het concert bekeken worden.

U kunt het concert live bijwonen. Het publiek zit op 1,5 meter afstand van elkaar met zicht op het orgel. Vanwege corona is aanmelden verplicht via  musicaprodeo@vredenoord-assen.nl. Het kan ook telefonisch 0592-460618.

Het concert vindt plaats in de serie Musica Pro Deo. Om het werk van Musica pro Deo voortgang te laten hebben, zijn giften zeer welkom. Na afloop van het concert wordt een royale bijdrage op prijs gesteld. Maar het kan ook nu al via rekeningnummer: NL44 RABO 0373 7156 25 ten name van Wijkgemeente Vredenoord o.v.v. Musica pro Deo of rond het concert via de Scipio App. Uw bijdrage wordt zeer gewaardeerd.

Werkgroep Musica Pro Deo.