Orgelconcert Adventskerk met Asser orgelwerken.

Geplaatst op: 19 augustus 2020

Op 23 augustus geeft Wietse Meinardi om 16.00 uur het jaarlijkse orgelconcert in de Adventskerk in de serie Musica Pro Deo. We zijn blij dat we weer een live-concert kunnen organiseren met publiek.
Het orgel is dit jaar ook nog eens 50 jaar oud!
Wietse zal zoals aangekondigd. monumentale werken spelen van twee van de belangrijkste orgelcomponisten uit de geschiedenis: Johann Sebastian Bach en César Franck. Het concert krijgt daarnaast een sterk Assens accent: er worden zelden gespeelde composities van 3 Asser organisten gespeeld: Jo Houwman, Jeljer Vlieg en Wietse Meinardi.
Jo Houwman was jarenlang organist van de Marturiakerk in Assen en had naast zijn baan als leraar Nederlands orgel gestudeerd aan het conservatorium. Zijn vrouw, Minke Houwman, kwam onlangs met het verzoek aan Wietse Meinardi of hij een variatiereeks van haar man over een bekend lied wilde instuderen en uitvoeren. Dit was de aanleiding tot het thema van programma.
Jeljer Vlieg was jarenlang organist van De Kandelaar in Assen en tot 1991 en daar collega van Wietse Meinardi. Hij is componist van vele werken in verschillende stijlen. Hij schreef voor koor, orgel, orkest en veel andere bezettingen. Hij schreef in 1991 een uitgebreid stuk: Choral (over de melodie van Psalm 110), en droeg dat werk aan Wietse op. Het is in 1991 slechts 2 keer door Wietse uitgevoerd en het is de hoogste tijd voor een nieuwe uitvoering van dit interessante en eigentijdse werk.
Dit was voor Wietse aanleiding ook eens in zijn eigen archief te kijken. Tot zijn eigen verrassing kwam hij een aantal boeiende werken tegen die hij rond 1990 geschreven had en die deels nog nooit uitgevoerd zijn. Ze staan geschreven in diverse stijlen: van Bach-imitaties tot modernere, maar goed in het gehoor liggende stijlen. Een selectie daarvan zal klinken.
Al met al een boeiend en zeer afwisselend programma waar alle facetten van het mooie orgel aan bod komen. De prachtige akoestiek zal haar steentje bijdragen.

Het orgelconcert is door maximaal 85 mensen te bezoeken die op 1,5 meter afstand van elkaar zitten. Je moet je vooraf aanmelden via het mailadres: musicaprodeo@vredenoord-assen.nl.
Meld je tijdig aan, want vol is vol!
Het concert is ook via de kerkomroep te volgen.
De toegang is gratis, maar we vragen vanwege het geringe aantal bezoekers dit keer een iets royalere bijdrage met een richtbedrag van € 7,50. Wie minder te geven heeft kan uiteraard ook komen. Het geld kan in collecteschalen na het concert, maar ook kan een bedrag overgemaakt worden op het rekeningnummer: NL44 RABO 0373 7156 25 t.n.v. Wijkgemeente Vredenoord o.v.v. Musica Pro Deo.

Dit orgelconcert is de eerste activiteit in de serie Musica Pro Deo sinds februari. Door het corona-virus moesten alle diensten geannuleerd worden. In het najaar zal de serie in afgeslankte vorm op de oorspronkelijke data plaats vinden. Nadere mededelingen volgen later. Op 27 september is er een vesper met werken van Johann Sebastian Bach.
Om dit alles mogelijk te maken met minder bezoekers dan normaal hebben wij extra giften nodig. Wij stellen het daarom zeer op prijs als er nu wat extra geld wordt overgemaakt op bovenstaand rekeningnummer.

De Werkgroep Musica Pro Deo.

Wietse op de foto met kistorgel en hoofdorgel