‘Waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn’

Geplaatst op: 5 september 2020

‘Waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn’

Impressie Nederlandstalige erediensten in Innsbruck en Graz

Ook in Oostenrijk klinkt het Evangelie van Jezus Christus onze Heer. Sinds 2018 is ds. Klaas Rozema in Innsbruck en sinds 2019 is ds. Peter Drost in Graz werkzaam als missionair predikant namens de ERKWB. Ondanks de corona-crisis organiseerden zij deze zomer allebei twee keer een Nederlandse kerkdienst. In dit artikel vertellen zij hierover.

Innsbruck – Ds. Klaas Rozema: “Het was twee keer spannend of er überhaupt bezoekers zouden komen. Corona. Twee keer was ik positief verrast. Kort vóór de eerste Nederlandstalige dienst (9 augustus) kwamen er een aantal aanmeldingen binnen en op die zondag zelf verschenen er spontaan nog een aantal bezoekers. In totaal waren we toen met 19 mensen. Meer dan verwacht en het paste, ook met de coronamaatregelen, prima in de kerkzaal van de Vineyard gemeente. De Vineyard was zo vriendelijk mij hun ruimte aan te bieden nadat de verhuurder van mijn woning had aangegeven vanwege Corona niet zo happig te zijn op het verhuren van zijn magazijn voor kerkdiensten. Begrijpelijk, en een fijn bijkomend voordeel was de airconditioning in de Vineyard – zeker geen straf in deze warme zomer! Op zondag 23 augustus had ik er rekening mee gehouden dat er misschien niemand zou komen. Aanmeldingen waren er niet en voor veel Nederlanders was de vakantie al voorbij. Ik stond bijna op het punt mijn spullen bij elkaar te rapen toen er toch nog 3 personen om de hoek kwamen zetten, fijn.

In Rankweil had ik twee keer uit de Filemonbrief gepreekt en deze preken heb ik meegenomen naar de Nederlandstalige diensten in Innsbruck. Tijdens de eerste dienst heb ik de dienst geleid zoals ik gewend ben. Bij de tweede dienst heb ik wat interactie ingebouwd, wat zowel voor de bezoeker als voor mij nieuw was. Dat wilde ik al langere tijd eens proberen en met 3 bezoekers was het een mooie gelegenheid. Ik vond het mooi dat ik zelf ook nieuwe inzichten mocht opdoen en zo door de bezoekende broer en zussen werd opgebouwd. Zo heb ik ook deze dienst als een zegen van God ervaren – God is goed!”

Graz – Ds. Peter Drost: “Elke zomer worden er in Oostenrijk veel Nederlandstalige diensten georganiseerd. Ook door gemeentes van de ERKWB. Wij hebben getwijfeld of we dat ook zouden gaan doen, omdat we het eigenlijk mooier vinden als Nederlandse gasten gewoon de Duitstalige diensten bezoeken. Maar tegelijk is elke gelegenheid om een dienst te organiseren er één en willen we graag al die kansen benutten. Ik had ontdekt dat er in ons dorp Übelbach een middeleeuwse kapel is die niet zo vaak gebruikt wordt. Hij is eigendom van de burgerlijke gemeente en op de website van de burgerlijke gemeente staat dat hij te huur is. Ik heb toen de burgemeester een mail gestuurd en gevraagd of we daar Nederlandstalige diensten mochten organiseren en wat dat zou kosten. Hij mailde dat we de kapel zo vaak als we willen gratis mogen gebruiken. Dat was toch wel een zeer genereus aanbod. We hebben toen twee diensten gepland in Übelbach. Het was een mooie manier om ook een beetje meer als kerk in Übelbach zelf aanwezig te zijn. Twee vrouwen uit de buurt die de kapel verzorgen waren erbij en vonden het ook mooi dat de kapel gebruikt werd. Er staat een oud kabinetorgeltje in, zonder pedaal, en met kort octaaf. Dat was even wennen, maar wel erg interessant. De orgelliefhebbers weten vast wel wat ik bedoel.

Uiteindelijk kwamen tijdens de diensten niet meer mensen dan de mensen van wie we van te voren al wisten dat ze zouden komen. Op 2 augustus waren er drie gasten. Op 9 augustus waren er 8 gasten en waren ook drie van onze eigen Duitstalige bezoekers aanwezig. Met ons gezin erbij was het kapelletje toen al aardig gevuld en klonk de samenzang prachtig. Het was mooi om daar te kunnen preken en het evangelie te mogen verkondigen. Het is toch bijzonder om te beseffen dat daar al vele eeuwen het woord van God open is gegaan en misschien is er in de 16e eeuw, voor de contra-reformatie begon, ook al wel reformatorisch gepreekt. We hopen dat deze diensten eraan bij mogen dragen dat we als christenen een licht zijn in onze omgeving en we hopen zeker nog vaker van het aanbod van de burgemeester gebruik te maken.

Vind je het leuk om een impressie van deze diensten te krijgen? Via deze links kun je ze terugkijken: https://youtu.be/16KPF3Wnnro en https://youtu.be/UeiLfUtOaZ8.”

De Stichting Steun Reformatie Oostenrijk (www.ssro.nl) ondersteunt al bijna 35 jaar de kleine gereformeerde ERWKB-kerken in Basel en Winterthur (Zwitserland) en Neuhofen en Rankweil (Oostenrijk) en maakt ook de uitzending van de predikanten Rozema en Drost mogelijk.

Uw eenmalige of vaste gift kunt u overmaken op

Rekeningnummer        NL34 RABO 0312 8935 07

ten name van  SSRO te Hendrik-Ido-Ambacht

met als kenmerk          Innsbruck – Graz